Live stream - miksi ja miten?

Henri Johansson

Henri Johansson
25. lokakuuta 2017

Live stream - miksi ja miten?

Live stream on sisältömuoto, joka käytännössä vain viitisen vuotta sitten oli erittäin harvinainen keskimääräisen markkinoijan työkalupakissa. Alan ammattilaisia oli rajallisesti löydettävissä toteutusten tekoa varten, tekniikka oli melko mutkikasta ja hintavaa ja itse stream-alustan toteuttaminen saattoi vaatia kosolti ostettua palvelintilaa sekä koodinpätkän virkkaamista. Tilanne muuttui kuitenkin nopeasti, kun YouTube toi streaming-mahdollisuuden kiinteäksi osaksi alustaansa, Periscope löi itsensä läpi (vain kuollakseen pystyyn melko nopeasti) ja Facebook Live lanseerattiin. Nykyään livestream on varsin kustannustehokas ja toimiva sisältömuoto, siinä missä videomarkkinointi yleisemminkin.

 

Live streamin teho perustuu sen vuorovaikutteisuuteen ja ajankohtaisuuteen. Se avaa keskustelukanavan brändin ja kohdeyleisön välille, mikä osallistaa seuraajia ja avaa mahdollisuuden aitoon, reaaliaikaiseen keskusteluun. Tämä dialogi puolestaan parhaimmillaan lisää brändin avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja inhimillisyyttä. Lisäksi stream on ajan tasalla - se tapahtuu todellisessa maailmassa, juuri katsomishetkellä käsitettävässä tilassa ja ajassa. Se antaa siis mahdollisuuden kommentoida juuri parhaillaan pinnalla olevia puheenaiheita ilman pelkoa informaation vanhenemisesta. Lisäksi stream-teknologia kehittyy vauhdilla ja jatkuvasti ja on kustannustehokasta esimerkiksi pelkkien tallenteiden tuottamiseen - ne kun monesti käsillä olevasta ohjelmasta haluttaisi muutenkin.

 

 

YouTube suurin, Facebook Live kasvussa

 

Tärkeimmät livestream-kanavat markkinoijalle ovat tietysti Facebook ja YouTube. Digidayn ja Magid-tutkimusyhtiön mukaan YouTube on näistä yhä suurempi, mutta Facebook Live kovemmassa kasvussa.

 

Facebook on kaikille vapaa streaming-alusta, jossa brändin orgaaninen seuraajakunta on helposti usein jo valmiiksi tavoitettavissa. Niin kutsuttu high-engagement -yleisö - Facebookin algoritmien mukaan laskennallisesti sitoutuneimmat seuraajat - saavat käynnistyvästä livestreamista ilmoituksen, jonka seuraaja voi myös manuaalisesti itse tilata. Live streamin toteuttajalla on mahdollisuus määrittää stream vain haluamansa yleisön nähtäville Audience Restrictions -toiminnolla, ja ”Only Me” -tilassa ei-julkinen harjoittelukin onnistuu. Stream jää automaattisesti tallenteeksi ja stream-lähetyksen reaktio- ja kommenttianalytiikan saa käyttöönsä helposti. Facebook tietysti suosii seuraajien feedeissä käynnissä olevia livelähetyksiä, mutta ei erityisesti arvosta stillejä graafisia lähetyksiä, jotka usein ovat esimerkiksi äänestyksiä joissa seuraajat voivat valitulla reaktiolla äänestää haluamaansa vaihtoehtoa ja livestream-kuva sitten seuraa äänestystilannetta.

 

YouTuben Live-toiminto taasen toimii vain vahvistetuilla kanavilla, ja mobiilissa vaatimuksena on yli sata seuraajaa - näillä edellytyksillä YouTube pyrkii vähentämään heikkolaatuisen, päämäärättömän ja ei ketään puhuttelevan roskasisällön aiheuttamaa kuormitusta palvelussaan. YouTuben vahvuuksia live streamin näkökulmasta ovat lähetysten kategorisointi, mahdollisuus perustaa stream etukäteen ja toimittaa tai upottaa linkki siihen haluamaansa paikkaan sekä automaattinen resoluution skaalaus katsojan yhteyden mukaan.

 videotuotanto

 

Mitä huomioida itse striimatessa - 6 kohdan checklist

 

Itse livestreamia toteuttaessa kannattaa muutamia asioita pitää mielessä, jotta lopputulos onnistuu halutulla tavalla. Alkuun pääsee esimerkiksi tällaisella checklistillä:

 

  1. Huolehdi aikatauluista - niiden paikkansa pitävyys on katselijan näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää
  2. Testaa etukäteen streamin toteuttamispaikan nettiyhteyksien toimivuus. Tarvittaessa hanki varayhteys - upload-nopeudelle ehdoton minimi on noin 10 megatavua sekunnissa per striimi, ja suositella voidaan noin 40M upload-nopeudella varustettua yhteyttä.
  3. Hanki sopivat tarvikkeet etukäteen ja opettele hyödyntämään niitä: ulkoinen mikrofoni parantaa äänen laatua, laajakuvalinssit auttavat ahtaassa tilassa, jalusta vakauttaa kuvaa ja gimbalilla stabiloit käsivarakuvaa.
  4. Mieti etukäteen streamin mittaa ja sisältöä. Jos lähetyksessä on juontaja, hänen roolinsa ja ulosantinsa on katsojan perspektiivistä aivan avainasemassa. Briiffaa siis juontaja tarvittaessa hyvin ja pidä huoli, että muutkin streamissa olevat henkilöt valmistautuvat parhaansa mukaan.
  5. Mainosta streamia etukäteen aktiivisesti niissä kanavissa, joissa tavoitat ihmiset jotka haluat ruudun ääreen streamia seuraamaan. Pyri saamaan kohdeyleisö merkkaamaan ajankohdan kalenteriinsa.
  6. Streamin aikana pysy linjoilla; vastaa kysymyksiin kommenttikentässä ja osallistu keskusteluun. Livestream on interaktiivinen kanava - et vain syötä tietoa vaan vuorovaikutat ja sitoutat yleisöäsi.

Näillä ohjeilla pääset jo pitkälle, mutta lopulta laadukas ja jatkuva livestream-sisältö vaatii tietysti tekniikan kanssa harjaantumista, säännöllistä tuotantoa ja kekseliäitä sisältöideoita. Lisäksi vaativimpiin tarpeisiin löytyy kyllä ammattiapua; muutamia tekemiämme livestream-tuotantoja jälkilähetysten muodossa löydät esimerkiksi täältä ja täältä.

 

P.S. Koskien muidenkin videotuotantojen ostamista ja toteuttamista, olemme kirjoittaneet Videotuotannon ABC -nimisen oppaan. Opas vastaa useimmin kysyttyihin kysymyksiin koskien videotuotantoa, ja pääset lataamaan sen täältä:

Lataa ilmainen videotuotannon opas!

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.