Videolle – Videotuotannon ja videomarkkinoinnin blogi

close
Kirjoittanut Jenna Perus
09 toukokuuta, 2017

Erittäin yleinen kysymys videotuotantoa suunniteltaessa on: Mikä olisi videon sopiva pituus? Ongelma on siinä, että kaikki tietävät, että keskittymisaika yksittäiseen sisältöön on lyhyt ja siksi väitetään, että “Kukaan ei katso yli minuutin videoita”. Osittain siinä ollaan oikeassa, koska tutkimuksen mukaan ihminen jaksaa keskittyä sisältöön 8 sekuntia, joka on lyhyempi aika kuin kultakalalla. Onko alle minuutin mittainen video silti paras mahdollinen? 

biltema.jpeg 

Lyhyet videot vs. pitkät videot

YouTube on täynnä esimerkkejä videoista, jotka ovat hyvin pitkiä, mutta silti saaneet miljoonia katselukertoja. Esimerkiksi GoPron The Streets of Japan in 4K on kerännyt lähes 10 miljoonaa katselukertaa siitä huolimatta, että videon pituus on lähes 10 minuuttia.

Kysymys on siitä, että todellisuudessa potentiaalisimmat asiakkaat, ne jotka ovat oikeasti kiinnostuneita ostamaan, haluavat yksityiskohtaista sisältöä. GoProsta kiinnostunut kuluttaja ei halua nähdä vain lyhyttä stunttiklippiä, vaan hän haluaa syventyä laitteen avulla saatuun kokemukseen.

Myös puhuva pää -videoissa on tarjottava riittävästi sisältöä. Minuutissa ehtii sanoa 70-120 sanaa. Jos siitä vähennetään videon alku ja loppu, videon asiasisältö saattaa jäädä hyvin kevyeksi. Ehtiikö alle minuutissa sanoa jotakin merkityksellistä? Luultavasti ei. Tietysti eri asia on, jos videota halutaan käyttää teaserinä ja ohjata sen jälkeen toiseen sisältöön.

 

Alle minuutin video on helpompi jakaa?

Markkinoijan harras toive usein saattaa olla, että video olisi viraalihitti. Minkä pituiset videot ovat useimmin hittejä? YouTubesta kerätyn datan mukaan top-10 suosituimpien videomainosten pituus on keskimäärin 4min 11s.

Miksi uskomme, että hittivideon pituus tulisi olla lyhyempi? Tämä johtuu varmasti siitä, että näemme päivittäin minuutin mittaisia hassuja eläinvideoita, jotka ovat saaneet valtavan määrän katselukertoja. Markkinoijan tulee kuitenkin miettiä kummalla on suurempi merkitys: katselukerroilla vai myynnillä?

Jotta yritys voi videon avulla kasvattaa liikevaihtoa, tarvitaan enemmän kuin vain videon katselukerta. Potentiaalinen asiakas tulisi saada ostoprosessissa eteenpäin. Kuinka paljon 40 sekunnin viraali kissavideo tuottaa liikevaihtoa? Luultavasti ei paljoakaan (lukuunottamatta Grumpy catia, joka on maailman rikkain kissa).

 

Lyhyt video tuottaa enemmän sitoutumista, mutta tuottaako se yhtä paljon konversioita?

Sitoutuminen on hyvä mittari siihen, jos halutaan tarkkailla ollaanko menossa oikeaan suuntaan. Sitoutumista voidaan käyttää mittarina silloin, jos on vaikeaa yhdistää myynnin kasvua yhteen yksittäiseen kampanjaan tai videoon (onko esimerkiksi CocaColan mainos Superbowlissa aiheuttanut mitään merkittävää myyntipiikkiä).

Merkityksellisiä mittareita markkinoijalle ovat:

  • myynti
  • uusien liidien määrä (joista on mahdollisuus saada myöhemmin asiakkaita)
  • bränditunnettuus (jonka avulla online- ja offline-myyntiä voidaan lisätä)

Markkinoijan kannattaa miettiä, mitkä mittarit ovat kampanjan kannalta hyviä ja mitkä mittarit kertovat parhaiten kampanjan onnistumisesta.

 

Jos paras pituus videolle ei ole 60s, niin paljonko sitten?

Vastaus on, että videon sopiva pituus riippuu videosta ja sen tavoitteista. Jos tarkoitus on ohjata jo kiinnostunutta asiakasta ostoprosessissa eteenpäin, liian lyhyt video ei varmasti anna riittävän syvällistä sisältöä, jotta asiakas etenisi prosessissa.

Varoitus: Sitoutuminen videosisältöön hyvin todennäköisesti laskee kun videon pituus kasvaa. Huomioitavaa kuitenkin on, että todennäköisesti sellainen katsoja, joka jättää videon kesken, ei muutenkaan ole potentiaalinen ostaja tai ei ole oikeassa vaiheessa ostoprosessia. Tärkeämpää on tarjota niille harvemmille potentiaalisille asiakkaille juuri heille sopivaa ja kiinnostavaa sisältöä. 

 

Videon pituudella ei ole väliä (kunhan et tee tylsiä videoita)

Ihminen jaksaa keskittyä sisältöön kultakalamaisesti 8 sekuntia, mutta aikaa on mahdollista pitkittää, jos sisältö on kohderyhmän mielestä kiinnostavaa. Kampanjan toimimattomuus on yleensä kiinni joko sisällön huonosta jakelusta tai epäonnistuneesta sisällöstä. Sisältö epäonnistuu, jos kohderyhmää ei tunneta riittävän hyvin, eikä sisällössä osata tuoda esiin asioita, jotka kohderyhmää kiinnostavat. Potentiaaliset asiakkaat haluavat oppia uutta, ratkoa heitä askarruttavia ongelmia ja katsoa viihdyttävää sisältöä. Tarjoa heille niitä.

 

Videon sopiva pituus on yksi usein kysytyistä kysymyksistä. Lue oppaasta lisää muista usein kysytystä kysymyksistä!

Videotuotannon ABC

 

Saatat pitää myös näistä: