Usein kysyttyjä kysymyksiä videotuotannoista - osa 2

Anssi Heikka

Anssi Heikka
19. helmikuuta 2020

Usein kysyttyjä kysymyksiä videotuotannoista - osa 2

Millainen on videoiden tuotantoprosessi? Mikä on asiakkaan rooli videotuotannoissa? Mistä videotuotannon hinta koostuu? Muun muassa näitä kysymyksiä meiltä kysytään usein, ja siksi koostimme videotuotannosta usein kysytyt kysymykset blogisarjan muotoon. Tässä blogisarjan toisessa osassa käsitellään videotuotantoprosessia ja videotuotannon hinnoittelua.

 

Tämä on blogisarjan ”Usein kysyttyjä kysymyksiä videotuotannoista” toinen osa. Tämän tekstin lopusta voit myös ladata oppaan, jossa usein kysyttyihin kysymyksiin vastataan kattavammin.

 

Millainen on videoiden tuotantoprosessi?

 

Videoiden tuotantoprosessi alkaa yhteydenotosta, konseptoinnista ja suunnittelusta. Jokaisen projektin suunnittelusta on vastuussa projektin vastaava tuottaja yhteistyössä asiakkaan kanssa. Suunnittelu pohjautuu asiakkaan tarpeisiin, kohderyhmiin, joita videolla halutaan tavoittaa, sekä siihen, mitä videolla halutaan saada aikaan. Tässä vaiheessa on myös tärkeää valita videon jakelukanavat, sillä ne vaikuttavat oleellisesti videon sisältöön. Suunnitteluvaiheessa on tarpeen tietää ainakin alustava budjetti tuotannolle.

 

Lue täältä mitä videoiden suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon, ja lataa video brief -muistilista videoiden suunnittelun tueksi. 

 

Usein videolle tarvitaan myös käsikirjoitus, ja se laaditaan suunnittelun yhteydessä. Tarvittaessa voidaan pitää myös tuotantopalaveri tai laatia kuvakäsikirjoitukset. Ennen kuvauksia kartoitetaan kuvauspaikat, koordinoidaan tuotantoryhmä, sovitaan aikataulu sekä etsitään näyttelijät tai muut videolla esiintyvät henkilöt.

 

Lue täältä miten tehdään hyvä videon käsikirjoitus.

 

Kuvausten jälkeen tuotanto siirtyy leikkauspöydälle: materiaali editoidaan ja mahdolliset logoanimaatiot, tekstiplanssit, visuaaliset efektit sekä taustamusiikit lisätään. Editointityöhön kuuluvat myös videoiden audiomasterointi sekä värimäärittely. Ensimmäisten versioiden toimituksen jälkeen asiakas antaa tuotannosta kootusti kommentit, joiden perusteella tehdään muutostyöt ja toimitetaan valmiit videot eri versioineen.

 

Mikä on asiakkaan rooli tuotannon suunnittelussa ja tuotantoprosessissa?

 

Asiakkaan rooli videon tuotantoprosessissa riippuu tuotannon sisällöstä ja luonteesta. Kommunikaation ollessa ripeää ja informaation selkeää, tuotantoyhtiö pystyy useimmiten operoimaan hyvin pitkälle myös itseohjautuvasti. Kuvauksiin ei välttämättä ole siis tarpeellista osallistua, joskin se on täysin sallittua. Jos videolle tulee haastatteluja, haastattelija voi olla tarvittaessa joku tuotantoyhtiön henkilöistä tai halutessaan asiakas itse. Tapahtumakuvauksissa asiakas on usein itse paikalla, mutta silloinkaan se ei ole pakollista.

 

Tärkein rooli asiakkaalla on alkubriiffin antajana sekä käsikirjoitusten ja valmiiden videoiden ensimmäisten versioiden kommentoijana. Tärkeää on myös, että tuotantoyhtiön ehdotukset kuvauslokaatioiden, näyttelijöiden, voiceover-spiikkien ja rekvisiittojen suhteen tulevat hyvissä ajoin hyväksyttyä. Myös logot, brändi- ja fonttiohjeistukset ja mahdolliset valmiit graafiset elementit on tärkeää toimittaa ennen editoinnin aloittamista. Sähköpostin ja puhelimen ääressä kannattaa siis pysytellä, mutta jatkuvaa kontrollointia tuotannon läpivieminen ei suinkaan edellytä.

 

 

Mistä videotuotannon hinta koostuu?

 

Tämä on tietysti yksi yleisimpiä asioita, joista asiakkaamme ovat kiinnostuneita. Videoiden tarkkaa hintaa on vaikeaa määritellä ilman tietoa siitä, mitä halutaan saada aikaiseksi ja millaista toteutusta tavoitellaan.

 

Videotuotannon hinta koostuu monesta tekijästä, joita ovat esimerkiksi tuotantoon sidottavan henkilöstön määrä, luovan käsikirjoitustyön ja suunnittelun vaativuus, kuvauspäivien ja leikkaustyön määrä, kolmansille tahoille (ääninäyttelijät, näyttelijät, maskeeraajat, puvustajat jne.) maksettavat palkkiot, kalusto- ja rekvisiittavuokrat tai -hankinnat sekä matkoista aiheutuvat kustannukset. Näyttelijäkustannuksiin sekä mahdollisiin tekijänoikeuskuluihin vaikuttavat merkittävästi julkaisukanavat ja julkaisun laajuus.

 

Myös asiakkaan budjetti sekä halutun lopputyön laatu määrittävät usein tarjousta: on huomattavasti työläämpää lavastaa tunnettu tv-kasvo hyppäämään tunturimaiseman taivaalla räjähtävästä helikopterista kuin toteuttaa samansuuntainen kohtaus yksinkertaisen 2D-animaation keinoin – toteutusta siis sopeutetaan siihen, kuinka raskas tuotannosta on tarkoitus tehdä ja kuinka ainutlaatuinen, vaikuttava ja erottuva lopputuloksesta halutaan. Tarinallisemmat, käsikirjoitetut mainosvideot ovat useimmiten budjeteiltaan kalliimpia kuin funktionaaliset videot, kuten haastattelut, tapahtumataltioinnit ja asiakastestimoniaalit.

 

Lue erilaisista videotyypeistä täältä ja katso esimerkkejä!

 

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.