Videolle – Videotuotannon ja videomarkkinoinnin blogi

close

Asiantuntijakirjoituksia sähköpostiin? Tilaa tästä!

Suositut tekstit

Tärkein videotrendi vuodelle 2019: Viesti arvoista
Inbound-markkinoinnilla tuloksia: B2B-ostoprosessissa valta on siirtynyt ostajalle
Tissit - markkinoinnin ehtymätön Graalin malja
10 syytä ottaa video osaksi sisältömarkkinointia
Kuusi vinkkiä YouTuben näyttökertamäärien kasvattamiseen
Kirjoittanut Henri Johansson
26 huhtikuuta, 2017

Voidaanko me laittaa tää telkkariin? Mitäs sitten, jos haluttais tähän JVG:n hittibiisi taustalle? Tarvittais apua tän käsikirjoituksen suunnittelussa – voitteko te auttaa? Onko kolmen minuutin video liian pitkä? Muun muassa tällaisiin asiakkaidemme kysymyksiin saamme vastailla hyvin usein, ja meille on tärkeää viestiä ulospäin asioista, jotka seuraajiamme saattaisivat askarruttaa.

Siksi aloitammekin uuden blogisarjan otsikolla ”Usein kysyttyjä kysymyksiä videotuotannoista”, ja tämä on blogeista ensimmäinen - tekstin lopusta voit myös ladata itsellesi oppaan, jossa usein kysyttyihin kysymyksiin vastataan kattavammin.

 

Mikä on hyvä pituus videolle?

Videon optimaalinen mitta määräytyy sen sisällön ja käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi sisäiseen viestintään tarkoitetut, informaatiopitoiset kvartaalikatsausvideot ovat usein syystäkin täysin eri mittaisia kuin sosiaalisen median markkinointivideot. Ulkoisessa viestinnässä on syytä miettiä kanavavalintaa: Twitter on täysin erilaisella käyttöperiaatteella toimiva media kuin vaikkapa lineaarinen televisio.

Nykypäivän informaatiotulvassa eteenpäin luovivalla ihmisellä on kuitenkin lähtökohtaisesti kultakalan keskittymiskyky, joten lyhyet videot (30-45 sekuntia) toimivat usein pitkiä paremmin. Toisaalta jos sisältösi tarjoaa riittävästi mielenkiintoista tietoa, sen tarina vetoaa tunteisiin, tuotanto on laadukasta ja sisältö lisäksi palvelee kohderyhmän tarpeita, yli kahdenkin minuutin video voi olla käyttötarkoitukseen sopiva.

Tiivistettynä: Vähemmän on usein enemmän, ja mitä dynaamisemmin ja tehokkaammin saat esitettyä sisällön ydinasiat videolla, sen parempi. Jos asiaa on paljon, tuota videosarjoja yksittäisten videoiden sijaan. Mikäli taas käytettäviä kanavia on paljon, tuota erimittaiseksi leikattuja versioita videoista.

Lisää aiheesta aiemmassa blogikirjoituksessamme: Pituudella on väliä - ainakin B2B-videoissa

 

Voidaanko videolla käyttää taustamusiikkina jonkun tunnetun artistin musiikkia?

Tätä vaihtoehtoa voi harkita, mutta harkinta tulee tehdä huolella. Tunnetun musiikin käyttö on mahdollista, mikäli tekijänoikeusmaksut maksetaan asiaankuuluvalla tavalla, ja asiasta ja laskutuksesta vastaavat useimmiten Teosto ja Nordisk Copyright Bureau. Teoston ja NCB:n kautta maksettavien korvauksien suuruudet määräytyvät videon käyttötarkoituksen ja käyttökanavien sekä artistin ja musiikkikappaleen mukaan. Käytännössä hinnoittelua ohjaa etenkin musiikin käytön merkitys sen käyttäjän liiketoiminnalle – potentiaalisesti suuren ”reachin” saavuttavissa julkisissa videoissa korvaus on siis usein korkea. Kannattaakin miettiä, tuoko tunnetun artistin musiikki oikeaa lisäarvoa videolle ja onko lisäarvo suhteessa kustannuksiin perusteltavissa.

Kaikki tunnetun musiikin käyttöön liittyvät asiat varmistetaan huolellisesti etukäteen – tekijänoikeusrikos on vakava ja liiketoiminnalle hyvin haitallinen rikkomus, joten mitään riskejä tämän asian suhteen ei kannata missään tapauksessa ottaa. Vaativimmissa ja suuremmissa projekteissa sekä epäselvissä tilanteissa asiassa voi konsultoida myös tekijänoikeuslainsäädäntöön perehtynyttä juristia.

Tiivistettynä: Tuotantoyhtiössä projektistasi vastaava tuottaja selvittää asian puolestasi asiaankuuluvilta tahoilta ennen tuotannon aloittamista, ja kustannukset ovat tapauskohtaisia. Riskejä ei oteta.

 

Mikä on tuotetun videon elinikä ja onko videon käytön suhteen rajoituksia?

Useimmissa tapauksissa tuotetun videon elinikää ei ole rajoitettu – se, onko tuotettu video ajankohtainen, käyttötarkoitustaan toteuttava ja kohderyhmää kiinnostava enää vuosien kuluttua, on toki eri asia. Myös eri kieliversioiden tuottaminen saattaa tulla kyseeseen, ja tämä kannattaa suunnitella etukäteen.

Myös näyttelijöiden kanssa on sovittava asiasta – näyttelijöiden palkkioiden hinnoittelu riippuu usein videon käyttötarkoituksesta, käytettävistä jakelukanavista ja käytön kestosta. Siksi mainoselokuvissa ja muissa (ammatti)näyttelijöitä hyödyntävissä projekteissa käyttötarkoitus tulee suunnitella etukäteen. Sama pätee edellä läpikäytyyn tunnetun musiikin käyttöön.

Tuotantoyhtiöiden linjaukset oikeuksien suhteen saattavat poiketa, mutta Videolle.fi:n sopimusehtojen mukaan kaikki käyttöoikeudet kuuluvat asiakkaalle ilman erillisiä rajoituksia tai jälkikäteisiä lisälaskuja. Lähtökohtaisesti tuotantoja koskee molemminpuolinen referenssioikeus, mutta asia on totta kai sovittavissa. Myös mahdollisesti tarvittavan raakamateriaalin toimituksesta voidaan sopia. Käyttörajoituksia videoille ei siis ole, mutta esimerkiksi tv-mainontaan tarkoitetut tuotannot vaativat eri tyyppisiä teknisiä ratkaisuja kuin vain online-käyttöön tarkoitettu materiaali. Tästä kerromme lisää seuraavasa osassa usein kysyttyjä kysymyksiä.

Tiivistettynä: Videolle.fi ei rajoita videoiden käyttöä tai elinikää, mutta kolmansien osapuolten osalta tilanne voi olla toinen.


Käy lataamassa myös Videotuotannon ABC -oppaamme, jossa vastaamme usein kysyttyihin kysymyksiin kattavammin:

Lataa ilmainen videotuotannon opas!

Saatat pitää myös näistä:

FAQ tuotantoprosessi videotuotanto

Usein kysyttyjä kysymyksiä videotuotannoista - osa 3

Videotuotantojen usein kysytyt kysymykset -blogisarja jatkuu kolmannella osalla. Tällä kertaa asiaa videotuotannon kesto...

FAQ videotuotantoprosessi hinnoittelu

Usein kysyttyjä kysymyksiä videotuotannoista - osa 2

Keskusteluissamme asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa kuulemme monenlaisia kysymyksiä videoihin ja videotuotanto...