Toimistostudion perusteet - osa 2

Petri Lyytikäinen

Petri Lyytikäinen
8. elokuuta 2018

Toimistostudion perusteet - osa 2

Taannoin aloitimme blogitekstien sarjan yrityksen omaan videotuotantoon perehdyttämiseksi. Ensimmäisessä osassa kävimme läpi tilan ja taustan sekä valaisun merkitystä onnistuneen lopputuloksen aikaan saamiseksi, ja tässä jälkimmäisessä osassa käsittelemme äänitystä, jalustan valintaa sekä itse kameran valinnan merkitystä.

Ääni

Esimerkiksi haastatteluvideossa äänenlaatu on ehkäpä kaikkein tärkein asia. Haastateltavan viestin pitää välittyä katsojalle selkeästi ja kirkkaasti. Tärkeintä on saada mikrofoni mahdollisimman lähelle äänilähdettä, jolloin se ei tallenna ympäristön muita ääniä, jotka saattaisivat peittää puheääntä. Tästä syystä kameran tai puhelimen omaa mikrofonia ei yksinkertaisesti kannata käyttää. Helposti ja edullisesti laadukasta ääntä saa kännykkään kiinnitettävällä nappimikrofonilla, jolloin puhelin toimii nauhurina. Mikki kiinni kännykkään, sanelinohjelma nauhoittamaan, puhelin piiloon haastateltavan taskuun ja nappimikki kiinni rintakehän alueelle. Ainoa ongelma tässä on se, että ääntä ei pysty samaan aikaan monitoroimaan, eli vasta kuunnellessa tallennetta selviää onko ääni tallentunut puhtaasti ja virheettömästi.

Käyttämällä erityistä äänentallenninta pystyy ääntä kuuntelemaan ja tarvittaessa siirtää esimerkiksi parransänkeä tai vaatteita vasten rahisevan mikrofonin parempaan paikkaan tai pyytämään haastateltavaa toistamaan tarvittaessa tietyt kohdat uudestaan häiriötekijän takia.

Ulkoisen tallentimen etu on myös se, että niihin saa vähintään kaksi äänikanavaa kiinni, jos haastateltavia on useampia. Myös kameraa voi käyttää äänen tallentamiseen samaan aikaan kuvan kanssa. Valitettavasti kuitenkin halvemmissa kameroissa äänenvahvistin on melko huono, mikä johtaa heikkolaatuiseen ääneen.

Edullisin vaihtoehto saada laadukasta ääntä älypuhelimen avulla:

Rode smartLAV+

Äänenlaadultaan parempia, mutta tarvitsevat ulkoisen nauhurin:

Røde RodeLink Wireless Filmmaker Kit

Sennheiser EW 122P G3-A-X

Zoomin tallentimet ovat kehuttuja ja alalla luotettuja:

Zoom H4N Pro

 

Jalusta

Studiokuvauksessa kamera tarvitsee vielä ehdottomasti jalustan, jotta kuva on vakaa ja sitä on miellyttävä katsoa.

Jalustaa hankkiessa kannattaa miettiä, tuleeko se seisomaan studiossa lopun käyttöikänsä vai kulkeeko se mukana eri paikoissa - halutaanko jalustan siis vain pitävän kameraa paikoillaan staattista kuvausta varten vai tuottaako lisäarvoa, mikäli videopäätä pystyy käyttämään apuna kuvituskuvan kuvaamisessa liikuttelemalla kameraa. Usein halvemmissa kameroissa videopää on niin heikkolaatuinen, että tasaista liikettä on hyvin vaikea saada vaan kuva saattaa töksähdellä kesken liikkeen.

Tukeva, mutta kevyt kupillinen videojalusta:

Manfrotto MVK500AM

Videopään kiinnittyminen jalustan kuppiin mahdollistaa sen saamisen vaakasuoraan helposti ja nopeasti ilman että jalkojen pituuksia tarvitsee säätää.

Pienempi ja hieman kevyempi jalusta kokoonsa nähden hyvällä videopäällä:

Benro Aero 4 + S4

Jalustassa ei ole kuppia, joten horisontin suoristaminen vaatii jalkojen pituuden säätöä.

 

Kamera

Studiossa kuvattaessa itse kameralla on yllättävän vähän merkitystä onnistuneen lopputuloksen kannalta. Kännyköiden kuvanlaatu on jo useamman vuoden ollut sillä tasolla, että hyvissä valaistusolosuhteissa kuvanlaatu ei radikaalisti häviä “oikeille” videokameroille.

Tiettyyn pisteeseen asti vanha fraasi “bigger is better” kuitenkin pätee kameroiden maailmassa edelleen. Kennon koolla ja optiikan koolla on väliä. Nykyään pieniinkin paketteihin on pakattu paljon ominaisuuksia ja hyvää kuvanlaatua. Esimerkiksi Sonyn peilittömät järjestelmäkamerat ovat saaneet kiitosta kuvanlaadustaan ja hämäräkuvan laadukkuudesta. Niihin saatavien vaihdettavien objektiivien sekä still-kuvauksen mahdollisuuden takia järjestelmäkamerat ovatkin harkitsemisen arvoisia hankintoja toimistolle hoitamaan myös mahdolliset valokuvaustarpeet.

Vaihtoehtoja on valtava määrä, joten kannattaa käydä paikallisessa kameraliikkeessä tai YouTuben arvostelujen maailmassa tutustumassa. Esimerkiksi DigitalRev TV tarjoaa helposti lähestyttävää tietoa videokuvauksesta kiinnostuneille.

Vaikka tässä studion rakentamisen pintaraapaisussa on keskitytty kalustoon, tärkeintä on kuitenkin sisältö ja se, että kalustoa osaa käyttää. Esimerkiksi luonnonvaloa hyödyntämällä ja valaisun perussääntöjä ymmärtämällä saa jo paljon aikaan. Studion etuna on se, että kaikki olosuhteet ovat kontrolloitavissa ja aina valmiina käyttöön - satoi tai paistoi.

Tarvitsetko apua studion rakentamisessa tai haluatko oppia lisää omasta videotuotannosta? Ota yhteyttä tuottajaamme Petri Lyytikäiseen - koulutamme ja perehdytämme ammattilaisia videotuotannon saloihin mielellämme.

 

Petri Lyytikäinen

Tuottaja, Videolle

petri@videolle.fi

p. 050 591 5692 

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.