Videomarkkinoinnin yleisimmät sisältömokat - ja kuinka välttää ne

Jenny Hotti

Jenny Hotti
8. marraskuuta 2019

Videomarkkinoinnin yleisimmät sisältömokat - ja kuinka välttää ne

Videosisällön suunnitteluun ja tuotantoon käytetään usein paljon aikaa ja rahaa. Silti videot eivät välttämättä herätä kohderyhmissä riittävästi kiinnostusta tai aktivoi toivottuun toimintaan - tai edes kerää katselukertoja. Tässä kirjoituksessa pureudutaan sisällöntuotannon haasteisiin videoiden näkökulmasta ja avataan yleisimpiä sisällöntuotantoon liittyviä sudenkuoppia - sekä tarjotaan ratkaisuja niiden välttämiseksi.

 

 

Videosisällön suunnittelu ja tuottaminen aiheuttavat usein päänvaivaa, sillä sisällön pitäisi olla laadukasta, hyödyllistä ja kiinnostavaa. Ennen kaikkea sisällön pitää tuottaa asiakkaalle arvoa. Monet markkinoijat toistavat samoja virheitä sisällöntuotannon suhteen, jolloin panostukset valuvat hukkaan. Onneksi virheistä voi oppia ja parasta se on silloin, kun virhe on jonkun muun! Listasimme videomarkkinoijan yleisimmät sisältömokat sekä ratkaisut niiden välttämiseksi. 

 

1. Tehdään omasta mielestä kivaa sisältöä, ei asiakaslähtöistä sisältöä 

 

Videoita suunniteltaessa on tärkeää pitää mielessä ne ihmiset, joiden toivotaan kuluttavan sisältöä. Usein sisällöt eivät kuitenkaan resonoi kohderyhmissä, vaan keskittyvät liiaksi yrityksen viestiin ja tuotteiden tai palveluiden ominaisuuksiin. Tällaisessa sisällössä ongelma on se, että se ei aidosti kiinnosta ihmisiä tai esimerkiksi auta heitä oppimaan uutta. 

 

Asiakaslähtöinen sisältö on suunniteltu palvelemaan sisällön kohderyhmää. Kun videosisällön suunnittelu lähtee asiakkaiden tarpeista, on onnistuminen todennäköisempää. Sisältöjä suunniteltaessa on hyvä pitää mielessä, että sisällön tarkoitus on saada asiakas kuluttamaan aikaa sen parissa ja saada aikaan haluttu toiminta tai tunne. Se onnistuu silloin, kun sisältö tarjoaa asiakkaalle jotakin riittävän mielenkiintoista sekä opettaa, viihdyttää tai koskettaa. 

 

Ratkaisu: Jotta voit tuottaa aidosti asiakaslähtöistä sisältöä, on sinun tunnettava asiakkaasi; heidän haasteensa ja motivaationsa. Tähän tarkoitukseen ostajapersoonien luonti on oiva työkalu, joka auttaa ajattelemaan kuin asiakas. 

Lue lisää ostajapersoonista ja miten voit tehdä niiden avulla parempaa videosisältöä.

 

2. Tehdään yksittäisiä videoita, jotka ovat muusta sisällöstä irrallisia 

 

Ostajapersoonista on hyvä aloittaa, mutta se ei vielä riitä. Sen lisäksi, että videosisältöä tulee tehdä kohderyhmälähtöisesti, on sen myös oltava tavoitteellista. Videoita ei kannata tehdä vain siksi, että muutkin tekevät - kuten ei mitään muutakaan sisältöä. Jokaisen videon kohdalla pitääkin miettiä, miksi se tehdään ja miten se liittyy suurempaan kokonaisuuteen. Yksittäisten videoiden suunnittelussa tärkeintä on tavoite: mitä haluat saada videolla aikaan ja mikä tarkoitus sillä on? 

Lue lisää videosisällön suunnittelusta ja lataa video brief -muistilista tavoitteellisen suunnittelun tueksi. 

 

Ratkaisu: Rakenna videostrategia helpottamaan sisällön suunnittelua ja tuottamista sekä varmistamaan, että teet oikeita asioita. Videostrategian avulla tavoitat kohderyhmät jokaisessa ostoprosessin vaiheessa ja aktivoit heitä etenemään ostopolullaan. Videostrategian avulla pääset tuloksiin kiinni huomattavasti tehokkaammin ja varmistat, että jokainen videosisältö palvelee yrityksen tavoitteita. 

Lue lisää: Mikä on videostrategia ja miksi se on yrityksille tarpeellinen?

 

3. Tehdään sisältöä ilman tarinaa

 

Tarinat auttavat meitä jäsentämään maailmaa ja herättävät tunteita. Tarinat kiinnostavat ja koukuttavat - tarina vie viestin perille. Silti moni sisältömarkkinoija unohtaa tarinankerronnan tärkeyden. Lue täältä, mistä hyvä tarina syntyy.

 

Ratkaisu: Panosta tarinaan. Kuluttajat altistuvat markkinointiviesteille ja videosisällöille jatkuvasti, ja paras tapa erottua on toimiva tarina. Erottuakseen videosisällön on tarjottava jotakin uutta; sen pitää koskettaa, huvittaa tai opettaa. Tärkeintä on, että tarina luo katsojalleen arvoa. 

Lue lisää tarinankerronnan oppaasta ja harjoittele tarinankerrontaa harjoitusten avulla. 

 

4. Tehdään video ensin ja valitaan jakelukanavat sen jälkeen

 

Mediakulutus ja jakelukanavat ovat muuttuneet, ja se pitää ottaa sisällöntuotannossa huomioon. Sama video eri kanavissa ei enää toimi, vaan videosisältö pitää optimoida jokaiseen julkaisukanavaan sopivaksi. Videon lataaminen YouTubeen ja jakaminen sieltä eri kanaviin ei ole tehokasta. Eri jakelukanavien hyödyntämisen tarkoitus on se, että eri kohderyhmät pyritään tavoittamaan mahdollisimman tehokkaasti. Jokaisessa jakelukanavassa toimii hieman erilainen tarina. 

 

Ratkaisu: Ota jakelukanavat huomioon jo sisältöjen suunnitteluvaiheessa. Yrityksellesi oikeat jakelukanavat ovat ne, joissa sisältösi tavoittaa asiakkaasi ostoprosessin oikeassa vaiheessa. Jakelukanavista asiakas pyritään ohjaamaan yrityksen omiin medioihin, kuten verkkosivuille ja blogiin. 

Lue lisää sosiaalisen median jakelukanavista täältä. 



5. Tehdään videosisältöä, unohdetaan brändi

 

Vaikka videosisältöä pitääkin tehdä asiakkaan tarpeet edellä, se ei tarkoita, että brändäys pitäisi unohtaa. Kannattaa pyrkiä siihen, että kaikki yrityksen sisältö on linjassa brändi-identiteetin kanssa - brändi voi olla näkyvä olematta päälleliimattu tai epäaito. Hyvin brändätyt sisällöt muistuttavat sisällön kuluttajaa sen tekijästä ja pidemmän päälle optimaalisinta olisikin, jos asiakkaat osaisivat itse hakeutua brändin pariin tietoa etsiessään.

 

Ratkaisu: Kiinnitä huomiota brändi-identiteettiin; asioihin, jotka erottavat yrityksesi kilpailijoista ja tekevät sinusta ainutlaatuisen. Mitä sisällöntuotantoon tulee, varmista, että brändilläsi on käytössä helppolukuinen ohjeistus, jossa listataan muun muassa brändin persoona, tone of voice ja visuaalinen ilme. Näin tuotat johdonmukaista sisältöä, joka näyttää ja kuulostaa brändiltäsi (myös ennen kuin yrityksen logo ilmestyy kuvaan). 

 

6. Unohdetaan toimintakehotteet ja aktivointi

 

Vaikka kaikki muut asiat olisivat sisällöissä kunnossa, yksi tuppaa unohtumaan. Nimittäin videosisällön katsojan aktivointi sisällön katsomisen jälkeen. Oli kyseessä mikä tahansa sisältömuoto, on toimintaan kehottaminen sisällön kuluttamisen jälkeen oleellista. 

 

Ratkaisu: Käytä toimintakehotteita aktivoimaan katsojaa jatkamaan esimerkiksi seuraavien sisältöjen pariin, lataamaan oppaan tai ilmoittautumaan tapahtumaan. 

Esimerkiksi näin:

 

Kiinnostuitko videon tuloksellisesta hyödyntämisestä? Haluatko tietää, miten videostrategia auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi? Katso tallenne webinaaristamme: B2B-yritys, voita videostrategialla! Webinaarissa käsitellään videostrategiaa B2B-yritysten näkökumasta ja käydään läpi miten videoista saadaan paras hyöty irti.

 

Katso webinaari: B2B-yritys, voita videostrategialla!

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.