Rehellisyys rikkoo mainonnan idylliä

Henna Seppälä

Henna Seppälä
11. maaliskuuta 2019

Rehellisyys rikkoo mainonnan idylliä

Tämä teksti on kannanotto rehellisemmän mainonnan puolesta. Kuluttajien luottamusta ei enää välttämättä saa toitottamalla paremmuuttaan, vaan rehellinen käsitys omasta brändistä ja siitä viestiminen tuovat inhimillistä ja aitoa otetta mainontaan.


Viime vuodet ovat olleet turhauttavia sanoille ”rohkeus” ja ”tarina”. Markkinoinnista puhuttaessa ne ovat kokeneet inflaation. Mitä rohkeus mainonnassa on nyt, vuonna 2019? Parin viime vuoden aikana olemme nähneet naisten roolin murroksen mainonnassa. Toisaalta sukupuolirooleja on rikottu mainonnassa jo 60-luvulla. Feminismi elää jo neljättä aaltoa, eli monipuoliset naishahmot ovat oikeastaan minimivaatimus, eivät enää tapa erottua ja olla rohkea. Rohkeutta saattaisi olla se, että esitetään ylipäätään mahdollisimman monipuolisesti erilaisia ihmisiä mainonnassa. Vuonna 2019 sen ei kuitenkaan tulisi olla enää rohkeaa, vaan ainoastaan tarpeellista, jos haluaa puhutella kohderyhmiään monipuolisesti.


Mainonta on ollut pelottavankin samanlaista sen koko historian ajan. Tärkeintä on ollut asettaa oma tuote tai brändi hyvään valoon, luoda tietynlaista ideaalia, jonka mainostettava tuote tai palvelu mahdollistaa. Puhutaan kapitalistisesta realismista. Siinä luodaan ideaalia, joka ei vastaa ihmisten arkea ja todellisuutta, vaan on jotakin ihailtavaa, kulutuksella tavoiteltavaa. Ei tarvitse kauaa pyöriä somessa huomatakseen, että meistä lähes jokainen on mukana rakentamassa tuota ideaalia. Kuin huomaamatta me muutumme mainonnan välineiksi. Useimpien arki ei kuitenkaan vastaa sitä, mitä somessa näemme tai jopa itse jaamme.



Vaikuttajamarkkinointi edistää läpinäkyvyyttä ja aitoutta


Mitä jos mainonta olisikin enemmän kuin ihmiset: inhimillistä kaikkine vikoineen ja ristiriitaisuuksineen? Mitä jos voisimme kuulla myös huonot kokemukset ja heikkoudet brändistä? Lisäisikö se samalla mainonnan rehellisyyttä ja myös uskoamme mainontaan?


Some ja vaikuttajamarkkinointi ovat avainasemassa mainonnan rehellisyydessä, jos vain annamme niille mahdollisuuden. Ihmisten aidot kokemukset tuotteista tai palveluista voivat olla huomattavasti arvokkaampia kuin maksetut kokemukset. Harva brändi uskaltaa antaa tilaa tavalliselle kuluttajalle kommentoida brändiään, vaikka nuo kommentit saattaisivat olla hyvinkin arvokkaita; positiiviset kommentit toimivat hyvinä suosituksina muille ja negatiiviset kommentit antavat brändille arvokasta tietoa, jonka avulla parantaa tuotteitaan ja palveluitaan.


Se erottuu, joka uskaltaa tuoda vikansa ja heikkoutensa esille tässä ideaalia vaalivassa yhteiskunnassa. Silloin on myös osallisena kertomassa tarinaa, jossa brändeillä, kuten ihmisilläkin, on heikkoutensa ja niistä rehellisesti viestiminen voikin vain lisätä luottamusta brändiin ja heidän mainontaansa.



Rehellisesti ihan hyvä


Meira otti rohkean linjan Saludo-kahvinsa kanssa viime syksyn mainoskampanjassaan. Slogan oli “Saludo – kun hyvä riittää!” Televisiomainoksissa kuvataan tilanteita, joissa todetaan, ettei aina tarvitse olla parasta, joskus hyvä riittää. Tämä on rohkea linja mainosvirrassa, jossa jokainen brändi tuo vuorollaan esille, kuinka he ovat paras valinta ja heidän tuotteensa ylittää muut. Saludon valinta osoittaa rohkeuden lisäksi rehellisyyttä, he ovat tietoisia Saludo-brändin asemasta ja viestivät siitä rehellisesti, käyttäen vielä hieman huumoria viestinsä kertomisessa.

(Mainostoimisto Buena, tuotantoyhtiö No-office)

 

Haluatko saada inspiraatiota rohkeampaan ja merkityksellisempään videomarkkinointiin? Tilaa tapahtuman puhetallenteet alta!

Videomarkkinointi 2020

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.