Millaiset videot toimivat Facebookissa vs. Instagramissa?

KP Wilkman

KP Wilkman
13. toukokuuta 2020

Millaiset videot toimivat Facebookissa vs. Instagramissa?

Facebook ja Instagram ovat erinomaisia markkinointikanavia, kunhan pitää mielessä kanavien ominaisuudet ja erityispiirteet. Koska markkinointi kummassakin kanavassa on verrattain halpaa ja kampanjoiden luominen yksinkertaista, voi pienelläkin vaivalla päästä kiinni erinomaisiin tuloksiin. Mutta mitä pitää ottaa huomioon, kun suunnitellaan videosisältöä Facebookiin ja Instagramiin?

Facebook videomarkkinoinnin kanavana 

Facebookissa videot kannattaa pitää yksinkertaisina ja lähtökohtaisesti lyhyinä, sekä panostaa videoiden alkuun ja erottuvuuteen, jotta potentiaalinen katsoja keskeyttäisi feedinsä selaamisen. Facebookissa (ja Instagramissa) oletuksen päällä oleva autoplay-ominaisuus tarkoittaa sitä, että maksettu mainos alkaa pyöriä feedissä ihan samalla tavalla kuin kissavideo - heti - ja loppuu selatessa eteenpäin kohti seuraavaa julkaisua.  Tähän muutaman sekunnin aikaikkunaan olisi siis syytä ehtiä tarttumaan. On tärkeää muistaa, että autoplay pyörittää videoita ilman ääntä. Suuri osa videoista katsotaan ilman ääntä, joten tekstityksellä tai isoilla informatiivisilla grafiikoilla on valtava merkitys. 

Facebook on kanavana Instagramia monipuolisempi, joten siellä toimivat hyvinkin erilaiset sisällöt. Mainosvideot, opastavat videot tai vaikkapa livevideot ovat kaikki Facebookissa mahdollisia. Kannattaa kuitenkin miettiä, olisiko esim. YouTube selkeämpi paikka opastusvideoille. Facebookissa, kuten muissakin kanavissa, kannattaa aina pyrkiä herättämään keskustelua, koska algoritmi suosii videoita, jotka saavat aikaan ihmisten välistä vuorovaikutusta. Hieman pidempi kommentti ystävän jakamaan videoon on algoritmin kannalta parempi kuin pelkkä peukutus.

Vuoden 2018 lopussa tulleen päivityksen myötä myös livevideot ovat algoritmin mieleen. Tilastojen mukaan ne saavat aikaiseksi jopa kuusi kertaa enemmän reaktioita kuin tavalliset videot. Esimerkiksi vaikuttajien kanssa erilaiset rennot Q&A-sessiot tai vaikkapa urheilijoiden live-haastattelut ovat erittäin toimivia sisältöjä. Facebook haluaa olla kanava, jossa sisältöjä katsotaan omasta halusta, ei siksi, että ne sattuvat olemaan uutisfeedissä. Siksi ei pidä takertua ajatukseen, että videoiden tulisi olla mahdollisimman lyhyitä. Sisällön tulisi olla juuri sen mittaista, että asia saadaan halutulla ja katsojaa kiinnostavalla tavalla esitettyä. Joskus kymmenen sekuntia riittää, kun taas välillä minuutti tai edes viisi ei ole tarpeeksi. Mikäli sisältö on kiinnostavaa ja teknisesti riittävän hyvää, ei mikään estä tekemästä vaikka 15 minuutin tai tunnin mittaisia videoita. Kynnys tosin tunnin mittaisen videon katseluun voi olla korkeampi kuin kymmenen kuusiminuuttisen katsomiseen.

Millaista videosisältöä Instagramiin?

Instagramissa videoiden käyttöön on muutama eri tapa. Ensimmäinen ja perinteisin vaihtoehto on portfoliomaisen feedin käyttäminen, jossa kuvien tilalla julkaistaan videoita. Uudempana taas ovat Stories-sarjat. Näiden lisäksi on InstagramTV, joka mahdollistaa jopa tunnin mittaiset videot, tosin pääasiassa isoille firmoille ja vaikuttajille. Koska Instagramissa seuraajasi ovat keskiössä, tuota sisältöä heille ja valitse oikea julkaisumuoto sen mukaan.

Portfoliomainen lähestymistapa on erinomainen mikäli sinulla on esimerkiksi paljon erilaisia tuotteita, joita haluat esitellä tai opastaa niiden käytössä. Näiden videoiden maksimipituus on yksi minuutti, ne toistetaan automaattisesti ja ilman ääniä. Ne voivat olla vaakavideoita tai 4:5 pystyformaatissa. Minuutti saattaa tuntua lyhyeltä kestolta, mutta se saattaa myös käytännössä jopa auttaa sinua tiivistämään asiasi. Esimerkiksi tuotevideoissa kannattaa keskittyä siihen, miten tuote ratkaisee ongelman ja mitkä sen suurimmat myyntivaltit ovat, sen sijaan että kertoisi vain yksityiskohtaisesti ominaisuuksista. Kun katsojan kiinnostus on herätetty, voi hänet ohjata verkkokaupan puolelle tutkimaan tuotetta tarkemmin. Mainosfilmeihin ja brändivideoihin minuutti taas on usein enemmän kuin riittävä.

Stories-videot ovat aina pystymallisia, mieluusti 9:16 kuvasuhteeseen mobiili edellä tehtyjä ja koostuvat lyhyistä, maksimissaan 15 sekunnin mittaisista klipeistä. Usein Stories-videoiden koetaan olevan aidompia, joten käytä sitä hyväksesi: kuvaa behind the scenes -materiaalia, näytä arkisia juttuja ja ole hauska, sekä mausta videoita teksteillä, giffeillä ja emojeilla. Arkiset asiat ja rennommat videot ovat parhaimmillaan silloin kun brändistä halutaan tehdä inhimillisempi, mutta ne eivät kuitenkaan ole lupa tehdä typerää tai huonoa sisältöä.

Jotta sisältösi ei olisi pelkästään 15 sekunnin toisistaan irrallisia klippejä silloin tällöin, mieti olisiko brändilläsi esim. tapahtumia tai toimintaa, joista voisi kertoa pidemmän tarinan useammalla 15 sekunnin klipillä.

Ja vaikka Stories voisi tuntua vieraalta sinulle, se ei nuorille sitä ole - pikemminkin päinvastoin. Heille nämä lyhyet, viihteelliset videot ovat nimenomaan tätä päivää ja siksi myös Story Adsit osuvat.

Julkaisukanava vaikuttaa videon suunnitteluun

Jo suunnitteluvaiheessa pitäisi tietää, missä kanavissa videoita käytetään ja miksi. Kun kohderyhmä ja tavoite ovat selvät, on kanavavalintakin helpompaa, sekä ROI todennäköisesti korkeampi. Alati muuttuvat tekniset vaatimukset (ja tietysti myös mahdollisuudet!) ja kuluttajien liikkuminen some-kanavien välillä saattavat kuitenkin välillä tuoda kapuloita rattaisiin. Silloin kannattaa muistaa, että videoiden versiointi on verrattain helppoa, ja samasta mainosvideosta osaava leikkaaja tekee toimivat versiot useampaan kanavaan ja käyttötarkoitukseen.

Versiointi helpottaa myös A/B-testausta, jonka suorittaminen on sosiaalisen median kanavissa helppoa ja kustannustehokasta. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi kahden erilaisen videon, copytekstin tai thumbnail-kuvan käyttämistä ja niiden käytöstä saadun datan hyödyntämistä markkinoinnin tehostamiseksi.

Mikäli pääkanavana toimii Instagram, on myös hyvä miettiä onko pystyvideo relevantti vaihtoehto. Pystyvideon kuvaamisessa ei sinänsä ole mitään erikoista, ja vaakavideosta saadaan myös leikattua pystyversio. Mikäli sisältö tehdään nimenomaan Instagramia varten, saa visuaalisesta puolesta eniten irti jos myös kuvasuunnittelu ja konsepti on tehty pystyformaatti edellä. Neliön malliset videot ovat varteenotettava vaihtoehto myös Facebookissa, koska suurin osa käytöstä tapahtuu kuitenkin mobiilissa.

Vinkkejä:

 

  • Muista vastata kommentteihin. Tämä sitouttaa ja auttaa algoritmiikan kanssa.
  • Sisällön tulee olla jatkuvaa ja relevanttia: satunnaiset postaukset silloin tällöin eivät yleensä somekanavissa toimi. Kannattaa miettiä myös käyttäjien kuratoimia/tuottamia sisältöjä, jotka saavat Instagramissa tutkimusten mukaan lähes 5 % paremman konversion.
  • Hashtagit ja paikkamerkinnät toimivat yhä erinomaisesti katsojien ja seuraajien sitouttamisessa erityisesti Instagramissa, joten niitä kannattaa käyttää.
  • Tekstitykset ovat ehdottomia, sillä molemmissa kanavissa autoplay alkaa pyörittämään videoita lähtökohtaisesti ilman ääntä. Teksteistä voi myös tehdä koko videota tai kampanjaa kantavan visuaalisen ilmeen.

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.