Menestyvän YouTube-kanavan perusteet

Joni Mussalo

Joni Mussalo
15. huhtikuuta 2019

Menestyvän YouTube-kanavan perusteet

Yksinkertaistettuna YouTube-kanavan tarkoitus on tarjota YouTuben käyttäjille helppo tapa löytää ja kuluttaa kiinnostavaa sisältöä. Tämä tarkoittaa sitä, että YouTubessa menestyvät parhaiten sellaiset kanavat, jotka pystyvät selkeästi tarjoamaan käyttäjilleen arvoa. Lue alta miten rakennat menestyvän YouTube-kanavan ja miten kanavan onnistumista voidaan mitata!

 

YouTubeen lisätään joka minuutti 300-500 tuntia uutta sisältöä. Koska tekijöiden, kanavien ja sisältöjen määrä YouTubessa on ylitsevuotava, kannattaa arvonluonti aloittaa määrittämällä seuraavat seikat:

  • Mitä minä osaan?
  • Ketkä voisivat hyötyä osaamisestani?
  • Onko YouTubessa jo samankaltaista sisältöä samoille kohderyhmille?
  • Mitä uutta voin tuoda suhteessa jo olemassa oleviin kanaviin?

YouTube-kanavasi aihetta valitessasi kannattaa keskittyä sellaisiin aiheisiin, joissa kilpailun määrä suhteessa aiheesta kiinnostuneiden määrään on mahdollisimman pieni. Mieti myös asioita, joihin sinulla suhteellisesti helpompi pääsy kuin muilla. Jos satut olemaan esimerkiksi rekkakuski, sinulla on todennäköisesti helpompaa päästä Euroopan valtateille ja sisälle rekkakuskikulttuuriin. Miltä kuulostaisi vaikkapa kanava nimeltä “Rekkakuski vastaan maailma”?

 

Yleinen virhe varsinkin yritysten YouTube-kanavissa on se, että yhtä kanavaa käytetään useiden eri kohderyhmien puhutteluun. Tällöin koko kanavan perusidea murenee ja katsojien odotusten hallinta vaikeutuu. Esimerkiksi, jos yrityksesi myy sekä lemmikkitarvikkeita että puutarhakalusteita, kannattaa molempien tuoteryhmien kohderyhmiä puhutella omilla kanavillaan. Toinen yleinen virhe on käyttää yrityksen YouTube-kanavaa samanaikaisesti sisältömarkkinointialustana ja yrityksen yleisenä videovarastona. Käytännössä näille kanaville tuotetaan ihan oikeasti asiakaslähtöistä sisältömarkkinointia, mutta myös ladataan kaikki muu videomateriaali, jota yritys on koskaan tuottanut. Tällaiselle kanavalle eksyminen on turhauttavaa, sillä videoiden joukosta on lähes mahdotonta löytää etsimäänsä. Mikäli YouTubea halutaan käyttää markkinointialustana tosissaan, kaikki paitsi sisältömarkkinointistrategiaan sopivat videot kannattaa asettaa yksityiseksi tai piilotetuksi. Piilotettuja videoita voi käyttää YouTuben kautta edelleen esimerkiksi nettisivuille upotettuina.

 

 

YouTube-kanavan onnistumisen mittaaminen

 

YouTube-kanavan onnistumisen mittareita ovat suosittelukerrat, katselukerrat, katseluaika ja kanavan tilaajamäärä. Brändien näkökulmasta YouTube-sisällöillä pyritään yleensä kohtaamaan asiakas jossain ostoprosessin vaiheessa luonnollisesti ja keskeyttämättä. Suora mittari tässä tavoitteessa onnistumiselle on se, kuinka usein kohderyhmän jäsenet törmäävät brändin sisältöihin YouTubessa ja miten he niitä kuluttavat. Seuraa YouTube-kanavasi onnistumista seuraavilla mittareilla:

 

  • Kuinka hyvin kohderyhmä löytää videosi = videoiden saamat suosittelukerrat 
  • Kuinka usein kohderyhmä valitsee videosi = videoiden katselukerrat 
  • Kuinka hyvänä kohderyhmä pitää sisältöjäsi = videoiden keräämä katseluaika
  • Kuinka hyödyllisenä kohderyhmä pitää kanavaasi = kanavan tilaajamäärä

 

Kuten sisältömarkkinoinnissa yleensäkin, oikotietä tavoitteiden saavuttamiseen ei ole. Kyse on pitkän aikavälin testauksesta ja oppimisesta. Alkuun päästäkseen voi kuitenkin määrittää itselleen seuraavia tavoitteita, jotka on myös sidottu suosittelualgoritmin käyttäytymiseen (käytös voi toki muuttua):

 

  1. Tavoittele jokaisella videollasi edellistä suurempia suosittelukertoja, katsontakertoja ja katseluaikoja. Paljon YouTubea käyttäneiden mukaan nouseva trendi edellä mainituissa herättää suosittelualgoritmin huomion.
  2. Pyri aina yli 50% katseluaikaan. Kanavat, jotka pystyvät video videolta ylittämään 50% katseluajan, herättävät suosittelualgoritmin huomion.
  3. Pyri lataamaan uusi video vähintään viikottain. Kuten mainittua, tasainen lataustiheys aktivoi suosittelualgoritmia. Mitä useammin sisältöä lataat, sitä parempi näkyvyys videoillasi on.
  4. Pyri kasvattamaan hakusijoitustasi valitsemissasi avainsanoissa. Avainsanakohtaisen hakurankingin voi selvittää esim. TubeBuddy -nimisen työkalun avulla. 

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.