Kuinka maksimoida YouTube-videoiden katseluaika?

Joni Mussalo

Joni Mussalo
14. toukokuuta 2019

Kuinka maksimoida YouTube-videoiden katseluaika?

YouTubessa videoita markkinoitaessa kannattaa pyrkiä katseluajan maksimointiin. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisesta YouTuben tarjoamasta suosituksesta tulisi pyrkiä generoimaan näyttökerta, joka kestäisi koko videon mitan. Seuraavaksi käymme läpi perustekniikoita, joilla suosituksesta saadaan näyttökerta ja jolla näyttökerrasta saadaan mahdollisimman paljon katseluaikaa.

 

YouTube-suosituksesta näyttökertaan


Kun YouTube suosittelee sisältöjä, se tarjoaa katsojalle aina useita sisältövaihtoehtoja. Ensimmäinen askel katseluajan maksimointiin on varmistaa, että katsoja valitsee juuri sinun videosi ennen muita YouTuben suosittelemia vaihtoehtoja. Valinnan kannalta tärkeintä osaa näyttelevät videosi pikkukuva eli thumbnail sekä otsikko. Onnistunut pikkukuvan ja otsikon yhdistelmä saa videosi hyppäämään YouTubea selaavan käyttäjän silmille ja antaa tälle selkeän lupauksen siitä, mitä videosi sisältää. Alle on listattu toimivia käytäntöjä pikkukuvan ja otsikoiden luomisessa:


• Valitse selkeä videon sisältöä mainostava pikkukuva
• Valitse toimintaa tai selkeää tunnetilaa ilmentävä pikkukuva
• Lisää videon otsikkoa tukevaa tekstiä myös pikkukuvaan
• Varmista, että käytät selkeää, erottuvaa ja luettavaa fonttia
• Älä johda pikkukuvalla tai otsikolla harhaan
• Testaa erilaisia pikkukuvatyylejä löytääksesi yleisöllesi sopivimmat.

Otsikon ja pikkukuvan toimivuudesta kertoo parhaiten YouTuben analytiikkasivun click-through-rate (CTR), joka kuvaa suosittelujen (impressions) ja näyttökertojen (views) suhdetta. Videoiden CTR:n vertailupisteenä voi käyttää YouTuben julkaisemia lukuja, joiden mukaan 50 %:lla kaikista YouTube-videoista CTR on noin 2–10 %.


Kun pikkukuva ja otsikko on viilattu muotoon, joka saa ihmiset aktiivisesti klikkaamaan videotasi, on seuraavaksi tärkeää varmistaa, että ihmiset myös katsovat videota mahdollisimman kauan. Seuraavaksi esittelemme videon rakenteeseen liittyviä keinoja, joilla videon katseluaikaa pystyy maksimoimaan. 

 

YouTube-näyttökerrasta maksimaaliseen katseluaikaan


Ensimmäinen asia, jota videosi sisältöä suunnitellessa kannattaa miettiä on, että vahvistaako videosi alku selkeästi sitä “lupausta” videon sisällöstä, jonka katsoja on pikkukuvassasi ja otsikossasi nähnyt. Huomioherkässä YouTubessa katsojalle on tärkeää jatkuvasti antaa merkkejä siitä, että jotain katsomisen arvoista on tulossa.

Katsojan koukuttamiseen videosi alussa on ainakin kaksi hyvää tapaa, joita voi käyttää yhdessä tai erikseen. Ensimmäinen tapa on näyttää lyhyt klippi jostain videon mielenkiintoisesta osasta heti videon alussa (käytämme tätä esimerkiksi tuottamassamme Coke-TV:ssä). Toinen tapa on kertoa videolla heti ensimmäisenä, mitä arvoa videostasi on katsojalle (esim. Derral Eves käyttää tätä videoissaan).

Saatuasi katsojan mielenkiinnon videosi otsikolla, pikkukuvalla ja koukuttavalla alulla, tulee sinun seuraavaksi lunastaa lupauksesi. Lunastamatta jättäminen näkyy videoissa korkeana poistumisprosenttina.

Alla muutamia ohjenuoria hyvän videorakenteen luomisessa sekä esimerkki perinteisestä YouTubessa toimivasta rakenteesta:


• Aloita video kertomalla sanallisesti tai visuaalisesti mitä hyötyä videosta on katsojalle
• Pysy aiheessa: käsittele vain asiaa johon olet viitannut videon otsikossa, pikkukuvassa ja alussa
• Mikäli videosi aihe koostuu useasta osasta, palastele videosi katsojaa ohjaavilla grafiikoilla ja plansseilla. Kerro osien määrä myös heti videon alussa (esim. “Tämä video sisältää viisi tapaa, jolla voit parantaa YouTube-kanavaasi”)
• Mikäli videosi aihe koostuu useasta monimutkaiseta osasta, palastele videosi usean videon sarjaksi.

 

Hyvän YouTube-videon esimerkkirakenne:

1. Kerrotaan kenelle video on suunnattu ja mitä hyötyä sen loppuun katsomisesta on katsojalle
2. Lyhyt kanavatunniste tai bränditunniste
3. Kerrotaan 1-2 lauseella mistä tässä YouTube-kanavassa on kyse
4. Käydään läpi itse asia
5. Suositellaan jotain toista videota kanavalta.

Videorakenteen ja sisällön toimivuudesta saa parhaiten tietoa seuraamalla videoiden analytiikkasivulla “Audience retention” (yleisön pysyvyys) -välilehteä. Videoiden selkeitä poistumispiikkejä havainnoimalla voit parantaa merkittävästi videoidesi keräämää katseluaikaa ja näin ollen myös löydettävyyttä.

 

Lue lisää aiheesta YouTube-sisältömarkkinoinnin oppaastamme. Poimi vinkit maailman suosituimman viihdealustan mahdolllisuuksista ja ominaisuuksista, ja opi rakentamaan erottuva ja tuloksellinen YouTube-kanava!

YouTube sisältömarkkinoinnin perusteet

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.