Videolle – Videotuotannon ja videomarkkinoinnin blogi

close
Kirjoittanut Anssi Lindqvist
10 tammikuuta, 2018

Perinteisesti yritysten YouTube-tilit toimivat videoiden säilytyspaikkana sekä muille sivustoille upotettujen videoiden soitinalustana. Markkinointiviestinnän ammattilaisille YouTube-videoiden tarkoituksena on useimmiten ollut herättää kiinnostusta niin, että videon nähtyään katsoja on valmis siirtymään pois YouTubesta mainostajan tai mainostettavan tuotteen sivuille.

Mitäpä jos mietitään tätä polkua uudelleen? Ehkä paras tapa sitouttaa katsoja olisikin keskeyttämisen sijasta tarjota YouTubessa videon nähneelle katsojalle lisää mielenkiintoista videosisältöä - sitouttaa sisällön avulla katsoja yritykseen ja kun aika on kypsä, hän tutustuu yritykseen omasta tahdostaan tarkemmin?

Hakuammunnan tavoin toteutettu YouTube-markkinointi voi vielä toimia jotenkuten kampanjaluontoisessa mainonnassa joka kerää kaiken näkyvyyden maksettuina katselukertoina. Sisältöön fokusoitu järjestelmällinen sisältöstrategia taas muodostaa YouTube-tilistä ehjän some-kanavan, jonka sisällöt kestävät aikaa ja sitouttavat katsojia palaamaan sisältöjen pariin aina uudelleen.

Tälläisen lähestymisen apuna käytetään usein Hero, Hub, Help -metodia, joka on alunperin suunniteltu Googlen toimesta brändien YouTube-tilien sisältöstrategian luomisen avuksi. Se jakautuu nimensä mukaisesti kolmeen erilaiseen sisältökokonaisuuteen. Strategian tavoitteena on muodostaa YouTube-tilistä markkinointikanava, joka kerää potentiaaliset asiakkaat tilaamaan tilin sisältöjä itselleen puhuttelevien videoiden takia.

3H-sisältöstrategia koostuu seuraavista kokonaisuuksista:

Hero

Hero-sisältö muistuttaa tarkoitusperältään eniten perinteistä mainosta. Sen tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon huomiota ja houkutella muun videosisällön pariin mahdollisimman suuri joukko ihmisiä. Hero-sisältö tuotetaan usein kampanjaluontoisesti. Sisällön tulisi viihdyttää ja inspiroida katsojaa esimerkiksi emotionaalisen tarinankerronnan avulla.

Määrällisesti Hero-sisältöjä tuotetaan vuodessa muutamia. Sopivaa Hero-sisältöä suunnitellessa, tutkaile vuosikellosta brändin suurimmat ja kiinnostavimmat hetket ja mieti miten niistä saisi tuotettua mielenkiintoista sisältöä jota videon nähneet jakavat sosiaalisessa mediassa.

Hyvänä esimerkkinä toimivat Legon tuottamat YouTubessa esitettävät lyhyet animaatiot. Ne keräävät leikki-ikäisten lasten vanhemmat Legon sivuille:

 

Hub

Hub-sisältö suunnitellaan brändin ydinkohderyhmää varten. Sen tärkein tavoite on sitouttaa ja houkutella kuluttajat palaamaan uudestaan sisällön ääreen. Hub-sisällön tuleekin ilmestyä säännöllisesti, jotta kanavan tilaajalla on syy palata kanavalle. Suunnitellessa erilaisia Hub-sisältöjä toimiva tapa on luoda muutama erilainen sarjamainen konsepti, joiden ympärille voidaan tuottaa jaksomaista sisältöä. Uuden videosisällön tuottaminen ei näin ala aina alusta kun jaksot noudattavat etukäteen suunniteltua konseptia.

Hub-sisällölle tärkeää onkin muistaa pitää sisältö aina johdonmukaisena.

Suomalaisten brändien videosisällöistä hyvänä esimerkkinä toimii mm. Pauligin #yllätysaamiainen -sarja, jonka videot Videolle on tuottanut:

 

Help

Help-sisältö on omalla tavallaan hakukoneoptimointia. Sen tehtävänä on tuoda ajattomilla sisällöillä kanavalle orgaanisesti katsojia, jotka etsivät netistä apua. Sisältö pyrkii nimensä mukaisesti auttamaan ja ratkaisemaan käyttäjän haasteita ja samalla johdattaa brändin kanavalle tutustumaan muihin aiheeseen liittyviin videoihin.

Help-sisältöjä tehdessä on muistettava, että sisällön tulee aina olla merkityksellistä brändille. Videoita ei tule tuottaa vain sen takia, että kohdeyleisö on kiinnostunut aiheesta.

Hyvän esimerkin ikivihreästä Help-sisällöstä tarjoaa mm. nettikauppa Mr. Porter, jonka mietityt how to -sisällöt tuovat käyttäjiä sivuille orgaanisesti.

 

Vaikka Google onkin luonut 3H:n sisältöstrategian alunperin YouTuben ympärille, käytetään vastaavaa jaottelua videosisällöistä myös yleisemmin. Videoiden jaottelu kolmeen kokonaisuuteen seuraa vahvasti uudempaa ajattelutapaa, jossa brändin tulee tarjota ostamisen kynnyksen madaltamiseksi jatkuvasti uutta ja monipuolista sisältöä - mietitysti ja strategiaan tukeutuen, ilman satunnaista hakuammuntaa.

Lisää YouTuben optimoinnista voit lukea oppaastamme:

Lataa You-Tube-opas

Saatat pitää myös näistä:

markkinointi Videomarkkinointi inbound hubspot

Inbound-markkinointi videoilla mullistuu - HubSpot Video on täällä!

Videolle-tiimi piipahti helteisessä Bostonissa INBOUND18-konferenssissa. INBOUND on yksi markkinoinnin maailman suurimmi...

markkinointi youtube Videomarkkinointi

Kasvua YouTubesta - osa 1: YouTuben algoritmin perusolemus

Tämä teksti on sinulle, joka haluat oppia hyödyntämään YouTubea orgaanisesti ja generoida kasvua tuloksellisella videoma...

mainonta Videomarkkinointi videoviestintä videomainonta sponsorointi

Videomarkkinointi jalkapallon MM-kisoissa - kenen sisällöt nostavat kannua?

Näin MM-kisojen alla puhutaan usein kuningas jalkapallosta, mutta markkinoinnin parissa sisältö on kuningas. Kun kaksi h...