Videolle – Videotuotannon ja videomarkkinoinnin blogi

close

Asiantuntijakirjoituksia sähköpostiin? Tilaa tästä!

Suositut tekstit

Tärkein videotrendi vuodelle 2019: Viesti arvoista
Tissit - markkinoinnin ehtymätön Graalin malja
10 syytä ottaa video osaksi sisältömarkkinointia
Totuus 60 sekunnin videoista
Live stream - miksi ja miten?
Kirjoittanut Laura Hakulinen
25 syyskuuta, 2019

Markkinointigenressä trendaavat hienolta kuulostavat ja tarkoitusperiltään hyvää tavoittelevat termit kuten purpose-driven marketing, brändiaktivismi ja inklusiivinen markkinointi. Nämä käsitteet kertovat loppukädessä kuitenkin vain siitä, että markkinointi on laskelmoivaa ja hiottua, luotu vastaamaan asiakkaiden odotuksia. Nyt asiakkaat odottavat brändeiltä edellisten lisäksi myös aitoutta. Mitä aitous yritysviestinnässä tarkoittaa?

 

Aidon synonyymeja ovat oikea, vääristelemätön, autenttinen ja todellinen. Kaikki markkinointiviestintä on kuitenkin huolella mietittyä, moneen kertaan muokattua ja viilattua – eli ainakin osittain vääristeltyä. Viestin pitäisi silti välittää aito mielikuva kohderyhmälle. Aitous haihtuu viimeistään siinä vaiheessa, kun yrityksen logo ilmestyy ruudulle, vaikka se olisikin hyvin pienenä nurkassa.

 

Video on vahva viestintäväline, myös vääristelyyn. Mainosvideoilla kuvataan edelleen pääosin kiiltokuvamaailmaa ja silotellaan yritysten tekemisiä. Isojen budjettien tv-mainokset ja brändifilmit ovat kuin glaseerattuja kirsikoita kakun päällä; virheettömiä ja kauniita, mutta eivät houkuttele maistamaan. Mitä jos lähes kaavamaisten tunteisiin vetoavien, mutta usein kylmäksi jättävien, brändifilmien sijaan tuotettaisiinkin jatkuvaa sisältöä, jonka tarkoitus olisi kertoa yrityksen arvoista ja visiosta syvemmällä tasolla?

 

Yksi esimerkki aidosta yritysviestinnästä on Kotipizzan Kaksi kotimaata -dokumenttiprojekti (trailer alla), jossa kerrotaan Kotipizza -yrittäjän Ibrahim Khalilin tarina. Ei logoja, ei väkinäistä tunteisiin vetoavuutta, vain ihmisen tarina kerrottuna ihmisen tarinana.

 

 

Kuten tosi-tv -sarjojen ja vaikuttajien suosiosta voi päätellä, janoamme sisältöä, jossa ihminen kykenee olemaan avoin ja kertomaan elämänsä huonoistakin hetkistä. Se, mitä haluamme kuulla ja nähdä myös yritysten viestinnässä, ovat aidot ja puhuttelevat ihmistarinat kulissien takaa. Mikään yritys ei toimi ilman ihmisiä. Mikään yritys ei myöskään ole täydellinen, kuten ei ihminenkään. Brändien tulisi siis olla avoimia ja rehellisiä myös epätäydellisyydestään niin itselleen (työntekijöilleen) kuin lähipiirilleenkin (ulkoisille sidosryhmilleen). Tällä tavoin brändit ansaitsevat kohderyhmiensä luottamuksen ja uskottavuus säilyy myös onnistumisista viestittäessä.

 

Aito yritysviestintä on rohkeutta antaa esimerkiksi työntekijöiden tai asiakkaiden kertoa avoimesti tarinoita brändin taustalta. Se on myös rohkeutta tehdä arvopohjaisia tekoja, jotka laskelmoinnin sijaan aidosti tuntuvat oikeilta, ja viestiä näistä teoista ilman fanfaareja. Termiksi puettuna tällaista kaunistelematonta viestintää voidaan kutsua aitousviestinnäksi.

 

Aitousviestinnän voi luokitella alakategoriaksi vastuullisuusviestinnälle, josta voit lukea lisää oppaastamme:

New Call-to-action

Saatat pitää myös näistä:

tarinankerronta rohkeus

Kaiken takana on tarina - ja rohkea tarina ravisuttaa

Maailmamme muodostuu tarinoista. Katselemme, kuuntelemme ja jaamme tarinoita päivittäin. Mikä rooli tarinankerronnalla o...

tarinankerronta

Tarinan peruselementit

Ihmiset ovat aina kertoneet tarinoita toisilleen. Voisi sanoa, että me jäsennämme maailmaa tarinoiden kautta. Tarinanker...

tarinankerronta vaikuttajamarkkinointi tapahtuma yritysaktivismi

Videomarkkinointi 2020 -tapahtuma pähkinänkuoressa

Videomarkkinointi 2020 -tapahtumamme toi yhteen markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisia sekä inspiroivia puheenvuoroja...