5 vinkkiä tulokselliseen B2B-videotuotantoon

Käsi kirjaa videotuotannon suunnittelua varten yksityiskohtia lomakkeelle

B2B-videomarkkinointi on tehokas ja ketterä tapa tavoittaa kohderyhmiä ja ratkaista asiakkaiden ongelmia, sekä kasvattaa markkinoinnin tuloksellisuutta. Sisältömarkkinointi ei silti ole aivan yksinkertaista, ja videotuotanto vaatii näkemystä ja osaamista. Monia mietityttää sama kysymys: miten luodaan hyödyllistä ja toimivaa B2B-videosisältöä? Seuraavat viisi vinkkiä vastaavat tähän kysymykseen ja auttavat videontuotannon ja sisältömarkkinoinnin parissa painivia ammattilaisia.


 

1. Kokemuksellisuus on videon ydin


Palauta mieleesi sellainen hetki, jolloin tietoosi on saatettu asia tai käsite, josta et ole koskaan kuullutkaan, esimerkiksi ligniini. Ensimmäiseksi käännyt todennäköisesti Wikipedian puoleen. Usein se ei vielä riitä, sillä monimutkainen selvitys täysin tuntemattomasta aiheesta aiheuttaa hämmennystä. Usein yksityiskohtaista tekstiselostusta parempi vaihtoehto on aihetta selvittelevä video, joka auttaa ymmärtämään ligniinin syvemmän olemuksen ja käyttötarkoituksen. Video auttaa hahmottamaan asian tai käsitteen hyvin nopeasti, esimerkiksi näin:

 

 

Video on melkein kuin aito kohtaaminen asiantuntijan kanssa, sillä videon kautta voimme kokea jotakin käytännössä, vaikkakin kokemus on virtuaalinen. Näitä kokemuksia voi hyödyntää liiketoiminnassa esimerkiksi seuraavasti:

  • Järjestä toimitilojesi virtuaalinen kiertoajelu, joka antaa katsojalle tilaisuuden nähdä missä myymäsi tuotteet ja palvelut syntyvät.
  • Kuvaa video tavallisen työntekijän työpäivästä läpinäkyvyyden lisäämiseksi ja luottamuksen kasvattamiseksi.
  • Kerro tuotteistasi mielenkiintoisella ja inspiroivalla tavalla.

 

2. Video saa naurattaa


Huumori koetaan useissa B2B-yrityksissä vähintäänkin riskialttiiksi markkinoinnin lähestymistavaksi. Markkinointiosastoa mietityttää, ymmärtääkö kohdeyleisö huumorin oikealla tavalla? Entä jos toimitusjohtajan mielestä vitsi ei olekaan hauska? Mitä jos kohderyhmä koostuu ikäihmisistä? Nämä huolet kannattaa toki ottaa huomioon videosisältöä suunniteltaessa, mutta harvaa harmittaa video, joka hymyilyttää. Koomikoksi ei tarvitse ryhtyä, mutta kepeä lähestymistapa esimerkiksi asiakkaan yleisiin ongelmiin voi olla hyvinkin tervetullut.

Esimerkiksi näin: 

 

 

Ota ilo irti huumorista videosisältöä suunnitellessasi esimerkiksi lisäämällä usein kysytyt kysymykset -sivulle (FAQ) videoita, joissa asiakkaiden usein koettuja ongelmia suurennellaan tai korostaan hauskalla tavalla. Lisää myös ohjeet ongelmanratkaisuun.

Viihdyttää voi monella tapaa. Voit esimerkiksi heittäytyä luovaksi, kuten seuraava video (jossa suuret koneet pelaavat huojuvaa tornia) havainnollistaa:

 

 

 

3. Hyvä video esittelee ratkaisuja ongelmiin


Ihmiset ostavat tuotteita ja palveluita ratkaistakseen ongelmia. Siksi ongelmanratkaisuun keskittyvä markkinointi toimii usein parhaiten.

Ratkaisua vaativa ongelma voi olla vaikkapa korroosio. Tämä tarvinnee hiukan selittämistä.

Korroosioksi kutsutaan materiaalien muuttumista käyttökelvottomaksi liukenemalla tai muuten reagoimalla ympäristön aineiden kanssa. Korroosio aiheutuu kemiallisesta tai sähkökemiallisesta ilmiöstä, ja eräs tuttu esimerkki korroosiosta on raudan ruostuminen, eli raudan hapettuminen rautaoksideiksi. Siten korroosio on suuri ongelma ja lyhentää esimerkiksi koneiden, ajoneuvojen ja rakennusten käyttöikää. Teknos tarjoaa asiakkailleen ratkaisua korroosio-ongelmaan uudenlaisella pinnoitemaalilla.

 

 

Varmasti jokainen Teknoksen markkinointivideon katsonut voi olla yhtä mieltä siitä, että kyseinen video on moninkertaisesti kiinnostavampi, miellyttävämpi ja seksikkäämpi kuin korroosiota tai pinnoitemaaleja käsittelevä tekstiversio.

 

Muita ideoita ongelmanratkaisuun videomarkkinoinnin avulla:

  • Tyytyväisten asiakkaiden videohaastattelut
  • Opas- tai ohjeistusvideot, jotka auttavat käyttäjää tuotteen tai palvelun käyttöönotossa (etenkin, jos tuotteesi on jonkin sortin ohjelmisto)
  • Ota video avuksi tuotteen tai palvelun ominaisuuksia markkinoitaessa. Keskity videolla asiakashyödyn näkökulmaan.

 

 

4. Viesti videoilla tunnetta, se toimii paremmin kuin logiikka


Tunteisiin vetoaminen herättää kiinnostuksen, myös B2B-videoissa. Ihmiset kaipaavat henkilökohtaista, tunnetason yhteyttä enemmän kuin koskaan, ja kiinnostuvat brändeistä, joiden markkinointi on nokkelaa ja ajatuksia herättävää. Ihmiset valitsevat tuotteen todennäköisimmin samaistuttavan brändiviestin tai brändin taustalla olevan suuremman merkityksen perusteella. Ihmiset ovat valmiita maksamaan enemmän samaistuttavien brändien tuotteista, ja asiakkaat ovat myös lojaalempia brändeille, joihin heillä on tunnetason side.

Kaikkien videoiden tavoitteena ei tarvitse olla suoranaisesti myynnin kasvattaminen. Videot, joiden tarkoitus on kasvattaa tunnetason yhteyttä ja lojaaliutta, voivat olla yrityksellesi aivan yhtä arvokkaita kuin tuotekeskeiset videot. Tässä esimerkki:

 

 

 

Kulissien takaiset tapahtumat ovat yhtä tärkeitä kuin se, mitä videoiden avulla näytetään suurelle yleisölle. Kokeile vaikka seuraavia:

  • Luo tunnetason yhteys asiakkaisiisi videon välityksellä
  • Liitä liiketoimintasi suurempaan tarkoitukseen ja viesti arvoistasi, aidosti.

 

5. Videosisällön ulkonäöllä on väliä


Onnistuneeseen sisältömarkkinointiin tarvitaan muutakin kuin itse sisältöä. Nimittäin hyvin suunniteltua ja kohdennettua sekä hyödyllistä, käyttökelpoista ja ajankohtaista sisältöä. Sama pätee myös videomuotoiseen sisältömarkkinointiin. Videotuotantoon tarvitaan taitava käsikirjoittaja, terävä tuottaja ja näkemyksellinen leikkaaja. Tässä tapauksessa ensivaikutuksella on suuri merkitys. Jos törmäät netissä amatöörimäiseltä vaikuttavaan B2B-videoon, siirryt suurella todennäköisyydellä seuraavaan, paremmin tuotettuun. Videoita on internet täynnä, ja erottautumiseen tarvitaan näkemystä.

Onko teillä tiedossa videotuotanto, jossa hyödynnätte omaa henkilökuntaa? Lataa oheinen talteen Muistilista oman henkilöstön kuvaamiseen, jotta ette unohda mitään kuvauksia järjestäessä!

Saatat pitää myös näistä

Opi lisää video­markkinoinnista

Vastaanota videomarkkinoinnin uusimmat tuulet ja ajankohtaiset vinkit suoraan sähköpostiisi.